Buitenland Bewaar

Van Rompuy: 'Gasaanval op burgers mag niet onbestraft blijven'

Van Rompuy: 'Gasaanval op burgers mag niet onbestraft blijven'
© PHOTO NEWS

Het gebruik van chemische wapens tegen de burgerbevolking van Syrië mag niet onbestraft blijven. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese ambassadeurs in Brussel. Van Rompuy benadrukte ook dat er voor het conflict in Syrië geen militaire maar een politieke oplossing moet komen.

In zijn toespraak bestempelde Van Rompuy het gebruik van chemische wapens tegen burgers als 'cynisch', een 'flagrante inbreuk tegen het internationaal recht' en 'een misdaad tegen de mensheid'. Over wie verantwoordelijk is voor het gebruik van de chemische wapens sprak Van Rompuy zich niet uit. Maar 'de internationale gemeenschap mag zo'n verschrikkelijk precedent niet aanvaarden. Er kan geen straffeloosheid voor zijn', klonk het.

Volgens Van Rompuy kan het Syrische conflict niet op een militaire manier opgelost worden. 'Enkel een politieke oplossing kan het bloedvergieten en de vernietiging van Syrië doen stoppen.' De Europese president roept de internationale gemeenschap op haar 'meningsverschillen opzij te zetten en alle betrokkenen in het conflict rond de onderhandelingstafel te brengen'.

Van Rompuy verwees ook naar de ontwikkelingen en veranderingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Volgens hem is het belangrijk de democratiën in de Arabische wereld te ondersteunen. 'De hele regio ondergaat een tektonische verschuiving. Het zal tijd vergen om een stabiel evenwicht te vinden. Maar de betrokken bevolking zal een terugkeer naar een dictatuur niet aanvaarden.'