Buitenland Bewaar

Uitwijzing 2-jarig meisje zorgt voor commotie in Zweden

Uitwijzing 2-jarig meisje zorgt voor commotie in Zweden
© UNKNOWN

In Zweden is commotie ontstaan door de beslissing van de autoriteiten om een tweejarig meisje uit te wijzen naar Frankrijk. De Franse moeder van het kindje verdween toen zij enkele dagen oud was en sindsdien werd het meisje opgevangen door een pleeggezin.

Hadille werd geboren in Zweden, maar heeft via haar moeder de Franse nationaliteit. De moeder, die twee jaar geleden vanuit Algerije in Zweden aankwam, verdween toen haar dochtertje twintig dagen oud was. Ze liet Hadille achter bij de man van haar moeder. Die zou haar mishandeld hebben. Nadat ze verzorgd werd in een ziekenhuis, werd het meisje toevertrouwd aan een pleeggezin.

'Ze heeft geen enkele band met Frankrijk. Ze spreekt zelfs geen Frans', zegt de moeder van het pleeggezin, Malén Liewehr. Zij heeft met haar man twee kinderen en drie pleegdochters. De tweejarige Hadille werd bij hen geplaatst toen ze vier maanden oud was.

Geen uitzondering op de regel
De migratiedienst in Zweden heeft onlangs beslist dat Hadille in Frankrijk meer kansen heeft om haar moeder terug te vinden en wil geen uitzondering maken op de regels. Haar pleeggezin vreest echter dat het meisje in een Frans weeshuis terecht zal komen.

Enkele tienduizenden mensen hebben al een internetpetitie ondertekend om de uitwijzing van het meisje tegen te houden. Ook de politiek in Zweden heeft intussen gereageerd. De groenen noemen de beslissing 'absurd'. Extreemrechts in Zweden vindt 'dat er in sommige gevallen uitzonderingen gemaakt mogen worden'.