Buitenland Bewaar

Crashtest bevestigt: het is veiliger achteraan in vliegtuig

Eén van de meest spectaculaire crashtests met een vliegtuig bevestigt een reeds bekende theorie: het is veiliger om achteraan in een vliegtuig te zitten.

De Boeing 727 in dit filmpje biedt plaats aan 170 passagiers en werd op afstand bediend om neer te storten in een woestijn in Mexico. De piloot die het vliegtuig bestuurd had, was even voordien met een parachute uit de cabine gesprongen. Hij liet aan boord drie dummies achter, die zodanig gebouwd waren dat ze zich zoals een menselijk lichaam zouden gedragen tijdens de crash. Ze zaten in drie posities: eentje naar voren gebogen (de crash-houding) met een riem, een andere pop zat recht en droeg eveneens een riem, en de derde pop droeg geen riem en zat ook niet in een crashpositie.

Uit de test bleek dat de pop met riem in crash-houding de crash zou hebben overleefd. De andere pop met riem liep ernstige verwondingen op. En de laatste pop zou zeker om het leven gekomen zijn.

Het project kostte 1,2 miljoen euro en moest een crash simuleren, die passagiers konden overleven. Het toestel raakte de grond eerst met de neus en brak vervolgens in twee. In het vliegtuig waren talrijke camera's aangebracht, die alles in beeld brachten. Het experiment is al enkele maanden oud en circuleert sinds het voorjaar op YouTube, maar binnenkort zal het ook op televisie te zien zijn. De test is redelijk uniek.

NASA probeerde het al in 1984, maar dat toestel eindigde als een vuurbol. De crash in dit filmpje zou naar schatting door 78 procent van de passagiers overleefd zijn. Opvallend: in eerste klasse zou iedereen gestorven zijn. Achteraan had men de beste kansen om het ongeval te overleven.