Buitenland Bewaar

Universiteiten VS ontruimd om bommeldingen

Universiteit van Texas.
Universiteit van Texas. © UNKNOWN

De Universiteit van Texas in Austin heeft vrijdag alle gebouwen te ontruimd vanwege bedreigingen. Ook de Universiteit van Noord-Dakota heeft bommeldingen ontvangen en werd ontruimd. Er zijn geen bommen gevonden en de universiteiten zijn weer opengesteld.

De gebouwen van de Universiteit van Texas zijn inmiddels weer vrijgegeven. De lessen gaan echter niet door. 

Rond 10.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) werd de gehele universiteit, waar zo'n 50.000 leerlingen studeren, ontruimd. Studenten en werknemers moesten de gebouwen onmiddellijk verlaten en zich zo ver mogelijk van het gebouw verwijderen, stond onder andere op de website van de Universiteit van Texas. Vanaf 12.00 uur (19.00 uur Nederlandse tijd) werd het gebouw vrijgegeven. De State University van Noord-Dakota plaatste rond dezelfde tijd ook een melding tot ontruiming.

Volgens The Stateman kreeg de Universiteit van Texas om 08.35 uur lokale tijd een telefoontje van een man met een accent uit het Midden-Oosten die zei hij van Al Qaida was en dat er bommen over de gehele campus lagen verspreid, die over 90 minuten zouden ontploffen. Dat zou dus om 10.05 uur lokale tijd zijn - en 17.05 uur Nederlandse tijd.

In een aantal Arabische landen is grote onrust ontstaan over een Amerikaanse anti-islamfilm. Demonstranten proberen verschillende ambassades binnen te stormen in Arabische landen, maar ook in het Westen wordt gedemonstreerd bij Amerikaanse ambassades. Het is onduidelijk of de bommeldingen in Texas en Noord-Dakota verband houden met de film.