Amsterdam Bewaar

'Economie VS krijgt impuls door nieuwe iPhone'

De Amerikaanse president Obama liet dit weekeinde zien dat hij de fijne kneepjes van de iPhone nog niet helemaal onder de knie heeft. Een van zijn campagnevrijwilligsters legt uit hoe hij kan telefoneren.
De Amerikaanse president Obama liet dit weekeinde zien dat hij de fijne kneepjes van de iPhone nog niet helemaal onder de knie heeft. Een van zijn campagnevrijwilligsters legt uit hoe hij kan telefoneren. © AFP

De nieuwste generatie iPhones die deze week op de markt komt, zal niet alleen goed zijn voor fabrikant Apple, maar mogelijk ook de Amerikaanse economie een significante impuls geven. Dat stelt hoofdeconoom Michael Feroli van de Amerikaanse bank J.P. Morgan.

In een brief aan klanten schrijft hij dat de verkoop van de iPhone 5 voor een kwart tot een half procent meer economische groei kan zorgen wanneer het effect wordt doorberekend op jaarbasis.

Volgens Feroli's berekeningen kan de nieuwe smartphone het Amerikaanse bruto binnenlands product met ruim 3 miljard dollar doen toenemen in het vierde kwartaal.