Buitenland Bewaar

Cartoonist opgepakt na prent van India als verkrachtingsslachtoffer

Trivedi op weg naar naar de rechtbank in Mumbai.
Trivedi op weg naar naar de rechtbank in Mumbai. © ANP

De Indiase cartoonist Aseem Trivedi die het land India afbeeldde als een vrouw die op het punt staat verkracht te worden, is afgelopen weekend gearresteerd. De anti-corruptie-cartoonist wordt beschuldigd van landverraad. Zijn arrestatie oogst in binnen- en buitenland veel kritiek.

 
De arrestatie zelf is illegaal
Markandeu Katju, voorzitter van de Indiase persvereniging

Naar aanleiding van een klacht van een advocaat werd Trivedi afgelopen weekend in Mumbai opgepakt. Zijn cartoon zou de Indiase vlag en de grondwet belachelijk hebben gemaakt, meldt de BBC. In de cartoon wordt India afgebeeld als een vrouw, gehuld in de nationale vlag. Zij wordt vastgehouden door mannen die symbool staan voor de Indiase politici en bureaucraten: een duivel die corruptie symboliseert wordt door de heren aangemoedigd haar te verkrachten. Boven de cartoon staat geschreven: 'de groepsverkrachting van moeder India'.  De advocaat van Trivedi eist dat de aanklacht 'onmiddellijk' wordt ingetrokken.

Een misstap
Veel Indiërs noemen de arrestatie 'een misstap.' De voorzitter van de Indiase persvereniging, Markandeu Katju neemt het ook op voor de cartoonist:  'Volgens mijn bronnen blijkt dat de cartoonist helemaal niets illegaals heeft gedaan. De arrestatie zelf is illegaal.' Verder betoogt hij tegen de Hindu Newspaper dat deze arrestatie 'een serieuze misdaad is volgens de Indiase grondwet.' 'Eigenlijk moeten de mensen die hem hebben opgepakt, vervolgd worden', aldus de voorzitter.

Als Trivadi veroordeeld wordt voor landverraad, is het mogelijk dat hij een gevangenisstraf van drie jaar moet uitzitten. Voormalig politieagent en advocaat, YP Sing vertelt de Mint Newspaper dat 'wat ik ervan begrepen heb, hij (Aseem Trivedi, red.) veroordeeld kan worden op basis van een anti-overheidbeledigingswet. Hij kan niet veroordeeld worden voor landverraad.'

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat een cartoonist opgepakt wordt in India. Onlangs zijn verschillende cartoonisten in de problemen geraakt door hun werk. In april arresteerde de politie een professor uit Calcutta. Naar verluidt zou hij een cartoon, die de West Bengaalse premier belachelijk maakte, op internet gepost hebben. Hij werd later vrijgelaten.

CNN-journalist, Rajdeep Sardesai noemt het erg dat 'iedereen vrij is om haat te zaaien, maar dat parodie en satire tot onmiddellijke arrestatie leiden.'