Buitenland Bewaar

Japan koopt omstreden eilanden

De eilanden Senkaku en Diaoyu.
De eilanden Senkaku en Diaoyu. © AFP

De Japanse regering zal drie eilanden in de Oost-Chinese Zee kopen die ook door China en Taiwan worden opgeëist. Dat liet kabinetssecretaris Osamu Fujimura weten.

Het gaat om eilanden van de archipel, die in Japan Senkaku wordt genoemd en in China Diaoyu. Ze zijn nu eigendom van Japanse particulieren. Fujimura wilde niet zeggen hoeveel de regering voor de eilanden betaalt. In Japanse media werd eerder een bedrag genoemd van ruim 2 miljard yen (ruim 20 miljoen euro).

Vorige maand zorgden activisten uit zowel China als Japan voor ophef door op de eilanden aan land te gaan en de grond te claimen. De actie van de Japanse activisten leidde in Peking en andere Chinese steden tot straatprotesten, waarbij Japanse winkels en auto's het doelwit waren.

In de buurt van de eilanden zijn waarschijnlijk grote gasvoorraden te vinden.
De Chinese president Hu Jintao waarschuwde Japan zondag nog dat het kopen van de eilanden 'illegaal en onjuist is'. 'China zal vastberaden zijn soevereiniteit bewaken. Japan moet zich de ernst van de situatie realiseren en niet de verkeerde beslissing nemen', citeerde Chinese staatsmedia de president.

De relatie tussen China en Japan, die onder druk staat van een bitter oorlogsverleden, is al jaren moeizaam. Desondanks zijn de economische banden tussen beide Aziatische grootmachten de laatste jaren steviger geworden. Waarnemers denken daarom dat China en Japan de vete over de eilanden niet uit de hand willen laten lopen.

China heeft maandag nog niet gereageerd op de aankondiging dat de Japanse overheid de eilanden daadwerkelijk gaat kopen.