Buitenland Bewaar

Leider linkse oppositie Mexico stapt uit partij

Andres Manuel Lopez Obrador zondag op de Zocalo, het belangrijkste plein van Mexico-Stad.
Andres Manuel Lopez Obrador zondag op de Zocalo, het belangrijkste plein van Mexico-Stad. © AP

Andres Manuel Lopez Obrador, de leider van de linkse oppositie die de laatste twee keer nipt de Mexicaanse verkiezingen verloor, stapt uit de Democratische Revolutiepartij (PRD). Dat heeft Lopez Obrador zondag bekendgemaakt tijdens een door duizenden aanhangers bezochte bijeenkomst op de Zocalo, het centrale plein in Mexico-Stad.

Lopez Obrador zegt dat zijn terugtrekken uit de PRD geen scheuring van de progressieve alliantie betekent. Maar zijn aankondiging zich te zullen werpen op een nieuwe politieke beweging, Morena, lijkt weinig anders te kunnen inhouden dan versplintering van het links-politieke landschap in het midden-Amerikaanse land. Morena moet nog de wettelijke status van politieke partij verwerven.

Onrust
Bij de presidentsverkiezingen in juli beschuldigde Lopez Obrador zijn opponent Enrique Peña Nieto van het witwassen van geld en het kopen van stemmen. Zijn pogingen om de uitslag ongeldig te doen verklaren, mislukten een voor een. In 2006 verloor hij de verkiezingen eveneens nipt, destijds met grote maatschappelijke onrust tot gevolg.

Lopez Obrador riep duizenden aanhangers zondag op tot vreedzaam burgerlijk verzet. Hij weigert nog steeds Peña Nieto, die 1 december wordt beëdigd, te erkennen als nieuwe president.