Buitenland Bewaar

Pakistaans gehandicapt meisje mag vrij op borgtocht

Demonstratie tegen de arrestatie van Rimsha Masih.
Demonstratie tegen de arrestatie van Rimsha Masih. © AFP

Het verstandelijk gehandicapte christelijke Pakistaanse meisje dat wordt beschuldigd van het verbranden van verzen uit de Koran, mag tegen een borgtocht van omgerekend 4100 euro worden vrijgelaten. Dat heeft een rechter in Pakistan besloten. Volgens haar verdediging komt zij op zijn vroegst zaterdag vrij.

Het 14-jarige meisje, Rimsha Masih, uit een arme buitenwijk van Islamabad, werd ruim 2,5 week geleden gearresteerd. Een imam had haar aangegeven. Maar volgens advocaten van het meisje, dat naar verluidt niet kan lezen, wilde ze slechts wat rondslingerende papiertjes verbranden.

De imam is zaterdag gearresteerd, omdat hij zelf de pagina's van een koran aan de verbrande papieren zou hebben toegevoegd.
Na haar vrijlating zal Rimsha 'met haar familieleden op een veilige en beschermde plaats worden ondergebracht', zei haar advocaat vrijdag.

In Pakistan worden mensen die zijn beschuldigd van godslastering soms door andere burgers gedood, zelfs als ze zijn vrijgesproken.
De zaak tegen Rimsha had wereldwijd verontwaardigde reacties opgeroepen van christenen, mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen. Zij wijzen erop dat de beschuldiging van godslastering vaak wordt gebruikt om persoonlijke vetes uit te vechten. Het is de eerste keer in Pakistan dat iemand na zo'n beschuldiging op borgtocht vrijkomt.

De actiegroep voor vervolgde christenen Open Doors uit Ermelo blijft actievoeren voor Rimsha. 'Met haar vrijlating blijft het achterliggende probleem bestaan: het misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet', aldus een woordvoerder. Volgens hem zitten nog veel andere christenen vast op basis van de wet, onder wie Asia Bibi sinds 2009.

Open Doors en andere organisaties willen een petitie waarmee 25.000 mensen hebben ingestemd, aan de Pakistaanse ambassadeur overhandigen. De organisatie meent verder dat er nog veel onduidelijk is over de vrijlating. De borgsom is voor de arme christenen in Pakistan amper op te brengen. 'Daarnaast zal het moeilijk worden om een veilige woonomgeving te vinden.'