Buitenland Bewaar

Chinees dorp houdt 'democratische' verkiezing

Inwoners van Wukan stemmen. © AFP
Inwoners van Wukan stemmen. © AFP © UNKNOWN

De inwoners van het Chinese dorp Wukan, die eind vorig jaar opzien baarden door hun communistische bestuurders weg te jagen, houden zaterdag verkiezingen voor een nieuwe dorpscomité. 'Voor het eerst in tientallen jaren is er een kans op democratie', zeg Lin Zuluan,een belangrijke kandidaat voor het leiden van het dorpsbestuur.

Activisten uit andere delen van China zijn naar Wukan in de de zuidelijke provincie Guangdong gereisd om de verkiezingen te volgen. 'Wukan is voor ons een voorbeeld', stelt Hua Youjuan, een dorpshoofd van de plaats Huangshan in het oosten van China. In Huangshan is net als in Wukan de afgelopen maanden fel geprotesteerd tegen corruptie door de Chinese autoriteiten.

De bewoners van Wukan hadden de communistische bestuurders eind vorig jaar verjaagd uit woede over jarenlange diefstal van land en over de verdachte dood van een lokale leider in een politiecel. In een reactie op de woede in Wukan gaven de autoriteiten de dorpsbewoners toestemming vrije verkiezingen te houden. Dat is zeer uitzonderlijk. Net als elders in China zijn in Wukan tientallen jarenlang leiders van dorpsbestuurders gekozen die geen tegenkandidaten hadden. In de verkiezing van zaterdag zijn 21 kandidaten voor zeven posten. De uitslag wordt later zaterdag verwacht.