Buitenland Bewaar

Meerderheid Fransen steunt 'rijkentaks' van Hollande

De socialistische presidentskandidaat François Hollande.
De socialistische presidentskandidaat François Hollande. © REUTERS

Bijna twee derde van de Fransen steunt het idee om 75 procent belasting te heffen op de allerhoogste inkomens. Het idee was deze week gelanceerd door de socialistische presidentskandidaat François Hollande, favoriet bij de verkiezingen eind april en begin mei.

Hollande wil een 'rijkentaks' op inkomens van meer dan 1 miljoen euro per jaar. Dat zou het hoogste tarief zijn in Europa en directe omgeving.

Onderzoeksbureau TNS Sofres stelde vrijdag vast dat 61 procent van de ondervraagden het idee steunt. 29 procent is tegen en 10 procent heeft geen mening.

Het hoogste tarief in de Franse inkomstenbelasting is nu 41 procent. Volgens Hollande zou het nieuwe tarief gaan gelden voor ongeveer 3000 belastingbetalers, die samen 200 à 300 miljoen euro per jaar verdienen.

Hollande verslaat volgens opiniepeilers de zittende conservatieve president Nicolas Sarkozy in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Sarkozy noemde het belastingplan 'zorgwekkend amateuristisch'. Economen waarschuwen dat zo'n hoog tarief leidt tot een snelle uittocht van de grootverdieners uit Frankrijk.