Buitenland Bewaar

Geen verlichting voor burgers Homs in zicht

Begrafenis vandaag in Homs.
Begrafenis vandaag in Homs. © AFP

De afgelopen dag bracht geen verlichting voor de inwoners van de belegerde Syrische stad Homs. Voor de 22e dag op rij nam het regime van president Bashir al-Assad het verzetsbolwerk onder vuur. Zeker 19 mensen kwamen om het leven, meldde het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Het Rode Kruis onderhandelde vandaag opnieuw met de Syrische autoriteiten om gewonden uit Homs te kunnen evacueren. In de derde stad van Syrië zitten duizenden mensen in de val. Gisteren kon de hulporganisatie voor het eerst mensen evacueren. Toen werden zeven gewonde Syriërs uit de stad gehaald, evenals 20 vrouwen en kinderen.

De hulporganisatie werkt samen met zusterorganisatie de Rode Halve Maan. Syrische burgers zijn huiverig voor hulp van deze instelling omdat ambulances van de Rode Halve Maan in het verleden door het regime zijn gebruikt om arrestaties te verrichten. Volgens het Rode Kruis staat de zusterorganisatie echter niet onder controle van het regime.

Het Rode Kruis hoopt bij de volgende evacuatie ook twee gewonde westerse journalisten uit hun benarde positie te bevrijden. De Franse journaliste Edith Bouvier en de Britse fotograaf Paul Conroy bevinden zich nu in Homs en hebben om hulp gevraagd. Frankrijk liet weten de diplomatieke druk op Damascus op te voeren om hen zo spoedig mogelijk vrij te krijgen.

Niet alleen in Homs liepen de spanningen zaterdag hoog op. Ook in Ezaz, in de noordelijke provincie Aleppo vielen slachtoffers. Daar werden zeker zes mensen doodgeschoten tijdens gevechten tussen regeringstroepen en overlopers. In dezelfde provincie opende de politie het vuur in de stad Sayef al-Dawla. Zeker 4000 mensen waren samengekomen voor de begrafenis van een burger die gisteren was gedood.

Verder werden mensen om het leven gebracht in Deraa, Idlib en in de buurt van de hoofdstad Damascus. Volgens het Observatorium voor Mensenrechten kwamen in totaal 57 mensen om het leven, onder wie 16 militairen.