MOSKOU - Rusland vindt de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran onacceptabel. Volgens Moskou ondermijnen de strafmaatregelen de internationale onderhandelingen over het omstreden nucleaire programma van het bewind in Teheran.

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De 27 EU-landen besloten maandag Iran zware sancties op te leggen om het land te dwingen te onderhandelen over zijn nucleaire programma. Europese bedrijven mogen niet meer investeren in de Iraanse olie- en gassector, de ruggengraat van de economie van de islamitische republiek.

De maatregelen gaan waarschijnlijk in september in, zodra de besluiten juridisch zijn uitgewerkt en officieel gepubliceerd. Het pakket maatregelen behoort tot de zwaarste boycotbesluiten die de EU ooit heeft genomen. De maatregelen treffen ook Europese bedrijven. Onder meer het Nederlands-Britse Shell mag geen nieuwe investeringen meer doen in olie- en gasvelden in Iran, een van 's werelds grootste exporteurs van ruwe olie. (ANP)