Buitenland Bewaar

Palestina volwaardig lid van Unesco van VN; Nederland teleurgesteld

Een Palestijns jongetje op de Gazastrook.
Een Palestijns jongetje op de Gazastrook. © PHOTO NEWS

Palestina wordt volwaardig lid van de Unesco. Dat heeft een ruime meerderheid van de leden van de VN-cultuurorganisatie vandaag besloten. Nederland is teleurgesteld dat de Palestijnen volwaardig lid worden. Dat meldde minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vandaag.

Nederland stemde tegen, net als veertien andere landen, waaronder de VS, Duitsland, Tsjechië, Roemenië en Litouwen. Volgens de minister moet het lidmaatschap uitkomst zijn van 'onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël over uitstaande kwesties, conform het tijdpad van het Kwartet'. Het Kwartet bestaat uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en Rusland.

Maar maar liefst 107 landen waren vóór lidmaatschap, zoals Brazilië, Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Frankrijk. Groot-Brittannië was één van de 40 landen die zich van stemming onthielden.

Beren op de weg
Voorafgaand aan de stemming dreigden de VS te stoppen met het financieren van de Unesco als Palestina volwaardig lid zou worden. In 1990 is in de VS een wet ingevoerd die financiering verbiedt van elk VN-orgaan dat Palestina als volwaardig lid erkent. Dit zou betekenen dat de Unesco omgerekend 50 miljoen euro per jaar zou verliezen, oftewel 22 procent van haar budget.

De Israëlische afgevaardigde Nimrod Barkan liet weten dat Israël de VS hierin hoogstwaarschijnlijk volgt. Dan zou in totaal een kwart van het Unescobudget verdwijnen. 'Dit maakt het de organisatie onmogelijk om haar missie te volbrengen', voorziet Barkan.

De VS lieten vandaag voorafgaand aan de stemming weten dat ze die 'voorbarig' en 'contraproductief' vinden, aldus de Amerikaanse onderminister van Onderwijs Martha Kanter. 'De enige weg voor de Palestijnen (naar erkenning, red.) is via directe onderhandelingen.'

Aanvraag
De Palestijnse president Mahmoud Abbas vroeg in september het volwaardige lidmaatschap van de VN aan. De Palestijnen hebben daar hun zin nog niet in gekregen, maar ze kunnen inmiddels wel het volledige lidmaatschap van VN-programma's en -organisaties aanvragen. De in Parijs gevestigde Unesco is hier het eerste voorbeeld van.

Veto VS
Naar verwachting stemt de VN-Veiligheidsraad in november over volwaardig lidmaatschap van de VN. De VS hebben laten weten dat ze gebruik zullen maken van hun vetorecht om de Palestijnse stap naar erkenning te blokkeren. Palestina is sinds 1974 waarnemend lid.