Buitenland Bewaar

Italiaanse Wikipedia plat uit protest tegen regering-Berlusconi

Protesten tegen een eerder voorstel van Berlusconi, waarin justitie geen telefoongesprekken meer zouden mogen afluisteren om bewijs te verzamelen.
Protesten tegen een eerder voorstel van Berlusconi, waarin justitie geen telefoongesprekken meer zouden mogen afluisteren om bewijs te verzamelen. © AFP

De Italiaanse pagina's van Wikipedia staan sinds gisteren op zwart. Wie informatie in het gratis naslagwerk wil opzoeken, krijgt een protestpamflet te zien tegen een wetsvoorstel van de regering-Berlusconi.

Volgens het voorstel zijn websites verplicht om binnen 48 uur een rectificatie of een weerwoord te plaatsen bij een artikel, als iemand zich beledigd voelt. Als dat niet gebeurt, kan een boete van  12.000 euro volgen. Hiermee wordt volgens Wikipedia de neutraliteit, de vrijheid en de controleerbaarheid van zijn teksten aangetast.

Wat de beheerders zo boos maakt, is dat er geen toetsing van een derde partij, zoals een rechter, aan te pas komt. 'De mening van een persoon is het enige wat nodig is voor een correctie', schrijft de organisatie op zijn website. Dat is voor Wikipedia 'onacceptabel'

De huidige wetgeving om smaad en laster te voorkomen vinden de beheerders van de Italiaanse Wikipedia ruim voldoende.