Buitenland Bewaar

Bakfiets maakt het bij Britten

Volgens Salt speelt bakfiets handig in op het dilemma van de school run: ouders willen hun kind veilig naar school brengen, maar creëren zo juist een file die het brengen enorm stressvol en tijdrovend maakt.
Volgens Salt speelt bakfiets handig in op het dilemma van de school run: ouders willen hun kind veilig naar school brengen, maar creëren zo juist een file die het brengen enorm stressvol en tijdrovend maakt. © UNKNOWN

AMSTERDAM - De bij ons bekende bakfiets breekt door in Engeland. Bakfiets.nl meldt een verdubbeling van de export sinds vorig jaar.

Hugh Salt, Cambridge, is sinds zeven jaar de importeur van de gepatenteerde tweewielige bakfiets. Hij zag in Amsterdam de hype ontstaan en zag kansen in Engeland.

In de eerste jaren verkocht hij twee bakfietsen per jaar. Heel af en toe was er een klusjesman die er bijvoorbeeld zijn tuingereedschap in wilde vervoeren.

Drie jaar geleden begon het hard te gaan. Als de verkoop dit jaar zo verder gaat, zijn het er in 2010 drie keer zo veel.

Volgens Salt komt dat doordat de bakfiets handig inspeelt op het dilemma van de school run: ouders willen hun kind veilig naar school brengen, maar creëren zo juist een file die het brengen enorm stressvol en tijdrovend maakt.

In het school run centre van Salt geeft hij advies hoe de kinderen veilig en snel naar school te krijgen: op zijn bakfietsen. Ouders kunnen hun kinderen voor zich in de houten bak zetten en zonder zorgen over een file of parkeerplek lekker tot aan het schoolplein brengen. De ouders redden zich goed met de beladen fiets. Soms vertellen ze van een val, 'maar dan alleen om te illustreren dat ze zelf op straat lagen terwijl de kinderen nog prinsheerlijk in de bak zaten'.

Salt ziet ook financiële motieven. Met een bakfiets hoeven de ouders in de crisistijd geen tweede auto meer aan te schaffen om de rit naar school mogelijk te maken.

De overheid stimuleert de fiets. Een groepje Londense ouders kreeg onlangs nog vijfduizend pond om drie bakfietsen aan te schaffen die op de crèche van hun kinderen kwamen te staan.

''Iets doen aan de school run is hot,'' zegt Salt, ''en een groene keuze maken ook.'' In Cambridge bestaat nu al een sociaal netwerk van bakfietsouders. Volgens Salt allemaal welgestelde mensen.''Ze hebben allemaal een enorme bak voor de deur, maar nemen toch de bakfiets. Want dat is hip.''

Voor het heuvelachtige zuiden van Engeland wordt gewerkt aan een gemotoriseerde versie. (HET PAROOL)