Buitenland Bewaar

Levenslang voor 'sluiermoord' in rechtbank

Alex W. is in Duitsland veroordeeld tot levenslang voor het doodsteken van een 31-jarige zwangere moslima. Foto ANP
Alex W. is in Duitsland veroordeeld tot levenslang voor het doodsteken van een 31-jarige zwangere moslima. Foto ANP © UNKNOWN

CAÏRO/DRESDEN - Egypte is tevreden met het levenslang dat door de rechtbank in Dresden is opgelegd aan de 29-jarige Duitser, die in de rechtszaal een zwangere Egyptische vrouw doodstak.

Volgens het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken is de veroordeling tot levenslang 'een waarschuwing voor iedereen die gedreven wordt door haat'.

De moord werd op 1 juli gepleegd in de rechtszaal in Dresden op het moment dat het hoger beroep diende van Alexander Wiens, een Duitser van Russische afkomst, tegen zijn veroordeling voor belediging van de Egyptische Marwa al-Sherbini.

Wiens stak de vrouw voor de ogen van haar driejarige zoontje zestien keer met een keukenmes. Haar man probeerde tevergeefs in te grijpen. Hij raakte daarbij zwaargewond.

De moord veroorzaakte in Egypte een golf van protest en anti-Duitse gevoelens. Duitsland werd verweten niet kordaat genoeg te handelen,  en veel Egyptenaren zagen het incident als bewijs voor 'de islamofobie' in Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel bood hierop de Egyptische president Hosni Moebarak haar excuses aan.

De zaak tegen Wiens werd dan ook in Egypte aandachtig gevolgd. De rechtszaal in Dresden zat vol Egyptische journalisten, en het ministerie Buitenlandse Zaken had enkele advocaten gestuurd om de nabestaanden van het slachtoffer bij te staan.

Volgens de Egyptische ambassadeur in Duitsland is de veroordeling tot levenslang de enig juiste. ''Het is de zwaarste straf in de Duitse wet, en ik denk dat het vonnis veel zegt over het Duitse rechtssysteem.''

Volgens de rechtbank was vreemdelingenhaat een van Wiens' motieven. De rechtbank bepaalde verder dat Wiens 'vanwege het extreem wrede karakter van de misdaad' ook niet in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.

Wiens heeft bekend Al-Sherbini te hebben gestoken. Hij benadrukte evenwel dat hij geen rascist is en niet met voorbedachten rade heeft gehandeld, maar in angst en paniek. Een psychiater achtte hem echter volledig toerekeningsvatbaar. Getuigen omschreven hem als 'een einzelgänger' en 'een vreemdelingenhater'. (HET PAROOL)