Buitenland Bewaar

Politie ontruimt de 'jungle' van Calais

De politie trekt het kamp in Calais binnen, waar illegale immigranten wachten op de oversteek naar Engeland, waar werk zou zijn. Foto AP
De politie trekt het kamp in Calais binnen, waar illegale immigranten wachten op de oversteek naar Engeland, waar werk zou zijn. Foto AP © UNKNOWN

CALAIS -De politie is vanochtend begonnen met de ontruiming van het kamp met illegale immigranten in Calais, in de volksmond bekend als de 'jungle'. Agenten van de oproerpolitie trokken het kamp binnen, waar zich nog ongeveer 250 mensen bevonden, tegen meer dan duizend nog maar een week geleden.

Veel bewoners, voornamelijk Afghanen en Irakezen, waren vertrokken, nadat minister van Immigratiezaken Eric Besson vorige week de ontruiming had aangekondigd. Volgens Besson, die vanochtend ter  plaatse was, heersen in het kamp erbarmelijke hygiënische toestanden.

Ook werkt het als een magneet op mensensmokkelaars. De illegalen wachten in Calais op een kans om over te steken naar Engeland om een nieuw bestaan op te bouwen.

Ook ijveraars voor de rechten van migranten sloegen de ontruiming gade. Frankrijk bekijkt welke kampbewoners in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Wie daarop geen kans maakt, wordt uitgewezen. Inwoners van Calais klagen sinds jaar en dag over de overlast die 'de jungle' in hun stad veroorzaakt. (HET PAROOL)