SOFIA - De Bulgaarse regering heeft een onderzoek gelast naar mogelijke fraude bij de de lotto. Bij twee opeenvolgende trekkingen, op 6 en 10 september, kwamen precies dezelfde zes getallen uit de bus: 4, 15, 23, 24, 35 en 42.

De kans daarop is volgens de wiskundige Michail Konstantinov één op 4,2 miljoen. Drie van de zes getallen kwamen vervolgens terug bij de trekking van 13 september. Daarnaast is het opvallend dat op 10 september maar liefst achttien Bulgaren alle zes getallen goed hadden. Dat is nooit eerder voorgekomen. Door het grote aantal winnaars strijkt elk van hen slechts 10.164 leva op: 5197 euro.

De organisatie van de lotto sluit elke manipulatie uit bij de trekking die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. De regering van Bulgarije is door het schandaal extra in verlegenheid gebracht, gezien de druk van de Europese Unie de corruptie en de criminaliteit aan te pakken. Meer dan vijfhonderd douanebeambten worden ontslagen, aldus minister van Financiën, Simeon Djankov.

Hij wil de invloed van criminele bendes binnen de douane aanpakken. Opeenvolgende regeringen zijn er na de val van het communisme in Bulgarije niet in geslaagd corruptie en georganiseerde misdaad een halt toe te roepen. De nieuwe centrum-rechtse regering van premier Boiko Borisov heeft beterschap beloofd. (AP)