Buitenland Bewaar

Carter: 'Verzet tegen Obama racistisch'

Jimmy Carter bestempelt racisme als reden van de vijandigheid van de oppositie. Foto EPA
Jimmy Carter bestempelt racisme als reden van de vijandigheid van de oppositie. Foto EPA © UNKNOWN

WASHINGTON - Volgens oud-president van de Verenigde Staten Jimmy Carter heeft racisme een rol gespeeld bij de uitbarsting van de Republikeinse afgevaardigde Joe Wilson jegens president Obama. Carter is van mening dat racisme steeds meer de kop op steekt bij de oppositie.

Carter deed zijn uitspraak in de nieuwsshow NBC Nightly News. ''Ik denk dat een groot gedeelte van de getoonde intense vijandigheid jegens president Barack Obama gebaseerd is op het feit dat hij een zwarte man is, een African-American.'' Tijdens Obama's speech over de gezondheidszorg vorige week voor het Congres riep Wilson, afgevaardigde voor South Carolina, hem toe dat hij 'een leugenaar' was.

''Er bestaat een diepgeworteld gevoel bij velen in dit land dat een African-American geen president zou moeten zijn,'' zei Carter. ''De neiging tot racisme bestaat hier nog steeds en die komt nu naar voren. Veel blanke mensen denken dat een zwarte man niet in staat is het land te leiden. Dat doet me veel verdriet en baart me zorgen.''

Het protest tegen de door Obama gewenste hervorming van de gezondheidszorg heeft schrikbarende vormen aangenomen met vechtpartijen bij lokale bijeenkomsten en  het portretteren van Obama als de psychopathische Batmanschurk the Joker, nazi en communist. Obama krijgt ook veel meer doodsbedreigingen dan zijn voorgangers.

''Dat zijn geen zaken die uit een serieus debat voortvloeien. Dit zit veel dieper,'' meent Carter. ''Hoezeer we het ook met de president oneens zijn, we moeten ons staatshoofd met respect behandelen.'' Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen Wilson.

Wilson maakte eerder telefonisch zijn excuses aan de stafchef van het Witte Huis. In een verklaring erkende de afgevaardigde dat hij zich te zeer door zijn emoties had laten leiden. ''Ik ben het niet eens met de verklaring van de president, maar mijn commentaar was ongepast en betreurenswaardig. Ik biedt de president mijn oprechte excuses aan voor dit gebrek aan beleefdheid.''

De Democraten namen daarmee geen genoegen. Zij wilden dat Wilson zijn excuses zou herhalen in het Huis van Afgevaardigden, maar hij weigerde dat. Daarop dienden de Democraten de motie van afkeuring in, die met 240 tegen 179 stemmen werd aangenomen. (HET PAROOL)