Binnenland Bewaar

Hertelling gelast in Afghanistan

Volgens Westerse bronnen hebben aanhangers van Karzai (foto) honderden nep-kiesbureaus gecreëerd, hetgeen honderdduizenden niet-bestaande stemmen opleverde. Foto ANP
Volgens Westerse bronnen hebben aanhangers van Karzai (foto) honderden nep-kiesbureaus gecreëerd, hetgeen honderdduizenden niet-bestaande stemmen opleverde. Foto ANP © UNKNOWN

KABOEL - De kiescommissie van Afghanistan heeft bekendgemaakt dat Hamid Karzai de beslissende grens van vijftig procent is gepasseerd bij de presidentsverkiezingen. Daarmee zou hij de winnaar zijn als niet tegelijkertijd een hertelling was gelast van frauduleuze stemmen.

Volgens de officiële voorlopige uitslag, gebaseerd op 92 procent van de uitgebrachte stemmen, haalde Karzai een meerderheid van 54,1 procent. Zijn belangrijkste uitdager, Abdullah Abdullah, bleef steken op 28,3 procent.

De kans dat Abdullah nog zover oprukt dat Karzai weer onder de vijftig procent-grens zakt is verwaarloosbaar - een tweede ronde is daarmee niet nodig en dus is Karzai, de zittende president, zeker van zijn herverkiezing. Maar de onafhankelijke klachtencommissie, die wordt gedomineerd door de Verenigde Naties, heeft gisteren een hertelling gelast in ten minste drie provincies, waardoor een definitieve uitslag nog maanden op zich kan laten wachten.

Ook als de overwinning van Karzai  dan bevestigd wordt, is de legitimiteit van zijn herverkiezing ernstig aangetast. Dat is niet alleen een bedreiging voor de pogingen een nationale eenheid tot stand te brengen in Afghanistan, het ondergraaft ook  de steun in Westerse landen voor militaire aanwezigheid in het land.

De klachtencommissie, die bestaat uit een Nederlander, een Canadees, een Amerikaan en twee Afghanen, allen benoemd door de VN, gelast een hertelling van de resultaten van stembureaus waar een kandidaat meer dan 95 procent haalde of waar de opkomst honderd procent was.

De hertelling beperkt zich voorlopig tot de zuidelijke provincies Ghazni, Paktika en Kandahar, maar de klachtencommissie is naar aanleiding van 720 'ernstige klachten' over fraude, ook een onderzoek begonnen in andere provincies.

Volgens Westerse bronnen hebben aanhangers van Karzai honderden nep-kiesbureaus gecreëerd, hetgeen honderdduizenden niet-bestaande stemmen opleverde. Ook werden op veel stembureaus stapels biljetten gevonden met wel verdacht afgeronde getallen: 200, 300 en 500 stemmen voor de zittende president. (HET PAROOL)