Buitenland Bewaar

Gebroken as oorzaak treinramp

Italiaanse kranten publiceerden woensdag verhalen over twee andere incidenten waarbij assen van wagons braken tijdens transporten van gevaarlijke stoffen. Deze mankementen leidden echter niet tot een ramp, zoals die in Viareggio. Foto EPA
Italiaanse kranten publiceerden woensdag verhalen over twee andere incidenten waarbij assen van wagons braken tijdens transporten van gevaarlijke stoffen. Deze mankementen leidden echter niet tot een ramp, zoals die in Viareggio. Foto EPA © UNKNOWN

VIAREGGIO - De ramp met de vrachttrein in de Italiaanse stad Viareggio blijkt te zijn veroorzaakt door een breuk in een van de assen van een wagon. Dat heeft Altero Matteoli, de Italiaanse minister van Transport, woensdag bekendgemaakt in het parlement.

De met vloeibaar aardgas geladen wagon ontspoorde maandag kort voor middernacht vlak voor het station in het centrum van Viareggio en nam een aantal andere wagons mee. Vervolgens deed zich een hevige explosie voor en ontstond een hevige brand, waardoor zeker zeventien mensen om het leven kwamen.

Volgens Matteoli heeft onderzoek ook uitgewezen dat er sporen van roest waren aan de onderkant van de wagon. De minister zei verder dat hij inmiddels contact heeft gehad met Antonio Tajani, Europees Commissaris voor Transport. Ze zouden hebben gesproken over strengere regels voor het transport van gevaarlijke stoffen.

Italiaanse kranten publiceerden woensdag verhalen over twee andere incidenten waarbij assen van wagons braken tijdens transporten van gevaarlijke stoffen. Deze mankementen leidden echter niet tot een ramp, zoals die in Viareggio.

Het gezaghebbende dagblad La Repubblica wees erop dat het onderhoud en de controle van vrachttransport over het spoor is overgelaten aan de sector zelf, onder het mom van zelfregulering. ''Rampen als gevolg van falen van stokoud materieel zouden alleen voorkomen in de Derde Wereld. Maar nu is daar Viareggio'', aldus de krant.

Het Openbaar Ministerie in Italië heeft zich ook op de zaak gestort. ''Dit ongeval is niet gebeurd door toeval, maar door verzuim dat zorgvuldig zal worden onderzocht'', zei aanklager Beniamino Deldda. (ANP)