Buitenland Bewaar

VS roept noodtoestand uit wegens varkensgriep

Inwoners van Mexico-stad dragen mondkapjes tegen de varkensgriep. Foto EPA
Inwoners van Mexico-stad dragen mondkapjes tegen de varkensgriep. Foto EPA © UNKNOWN

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben zondag de noodtoestand uitgeroepen in verband met de varkensgriep. Regeringsmedewerkers maakten melding van twintig griepgevallen in vijf staten, waaronder Ohio en New York. In tegenstelling tot in Mexico, waar tientallen mensen aan een agressieve vorm van de griep lijken te zijn bezweken, lijken de gevallen in de VS vrij mild te zijn.

Minister van binnenlandse veiligheid Janet Napolitano verzekerde de bevolking dat Washington al het mogelijke doet om de gevolgen van de epidemie binnen de perken te houden. De noodtoestand voor gezondheidszorg stelt de regering in staat ongeveer twaalf miljoen doses van het medicijn Tamiflu uit de federale voorraden over te brengen naar de staten waar het medicijn nodig kan zijn. De prioriteit gaat uit naar de staten met geregistreerde gevallen, zoals California, Texas, New York, Ohio en Kansas. Napolitano noemde de stap een standaardmaatregel.

Ook in Canada werd zondag melding gemaakt van gevallen van varkensgriep. Vier leerlingen van een school in Nova Scotia die Mexico hadden bezocht hadden een milde vorm van de aandoening. Allen waren herstellende. (AP)