Binnenland Bewaar

Politie Afghanistan aan de drugs

Helmand is de Afghaanse provincie met de hoogste drugsproductie. Foto EPA/S. Sabawoon
Helmand is de Afghaanse provincie met de hoogste drugsproductie. Foto EPA/S. Sabawoon © UNKNOWN

KABOEL - Zestig procent van de politieagenten in de Afghaanse provincie Helmand, waar het Britse leger is gestationeerd, gebruikt drugs. Dat blijkt uit e-mails van Britse functionarissen die zijn gelekt naar de BBC.

Het gebruik van cannabis en opium in het politieapparaat ondergraaft de antidrugscampagne van de Britse militairen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat 'grote zorgen' bestaan over het drugsgebruik door Afghaanse politiemensen. ''Ze worden slecht betaald, doen uiterst risicovol werk en zijn slecht opgeleid. Corruptie is wijd verspreid en er is sprake van drugsgebruik,'' aldus het ministerie.

Helmand is de Afghaanse provincie met de hoogste drugsproductie. Driekwart van alle opium op de wereldmarkt is afkomstig uit Helmand. De gouverneur van de provincie, Gulab Mangal, erkent dat drugsgebruik onder agenten een 'enorm probleem' is, maar voegt eraan toe dat maatregelen zijn genomen. Onlangs zijn minstens tien politieofficieren ontslagen nadat ze bij drugstesten door de mand waren gevallen, aldus Mangal.

Ook buiten Helmand kampt de Afghaanse politie met drugsgebruik, al liggen de cijfers daar lager. ''De agenten worden constant bedreigd door de Taliban. Om te ontsnappen aan de stress, grijpen ze vaak naar drugs,'' zegt Abdul Ghafoor, directeur van een denktank in Kaboel.

Overigens hebben Britse troepen in samenwerking met het Afghaanse leger de laatste weken een grote hoeveelheid drugs in beslag genomen in Helmand. Ook werden vier heroïnelaboratoria opgerold. Volgens minister van Defensie John Hutton, die dat vandaag bekendmaakte, zijn bij deze Operatie Diesel drugs ter waarde van meer dan vijftig miljoen euro onderschept. (HET PAROOL)