Buitenland Bewaar

Akte zoek van erkenning Suriname

Koningin Juliana ondertekent in paleis Huis ten Bosch in Den Haag de akte, waarbij de republiek Suriname als een onafhankelijke en soevereine staat wordt erkend. Naast de koningin vice-premier Dries van Agt. Foto ANP
Koningin Juliana ondertekent in paleis Huis ten Bosch in Den Haag de akte, waarbij de republiek Suriname als een onafhankelijke en soevereine staat wordt erkend. Naast de koningin vice-premier Dries van Agt. Foto ANP © UNKNOWN

PARAMARIBO - Suriname bestaat vandaag precies 35 jaar, maar het document dat dat bewijst, is onvindbaar in Paramaribo. Van de 'akte van erkenning' uit 1975 ontbreekt elk spoor.

Op de tentoonstelling over de onafhankelijkheid die deze week in het Nationaal Archief in Paramaribo opende, wordt daarom een fotokopie van het topstuk getoond, overgekomen uit Den Haag.

Een vreselijke last noemt de Surinaamse landsarchivaris Rita Tjien Fooh de vermissing van de akte van erkenning. ''Niet alleen voor mij, maar voor alle Surinamers. De akte van erkenning is de geboorteakte van het land Suriname. Dat hoort hier in het archief in een vitrine te liggen, voor alle landgenoten toegankelijk en zichtbaar. Het is uitermate pijnlijk dat wij eens niet weten of hij nog bestaat of niet.''

De akte van erkenning werd op 25 november 1975 in Den Haag in tweevoud getekend door koningin Juliana, premier Joop den Uyl en de ministers Max van der Stoel, Dries van Agt en Wilhelm de Gaay Fortman. Eén document bleef achter in Nederland, het andere ging naar de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, Johan Ferrier.

Onduidelijk is wat daarna gebeurde met die akte. Tjien Fooh heeft het document nooit onder ogen gehad, en ook haar voorganger zegt de akte van erkenning nooit te hebben gezien.

Tjien Fooh hoopt dat het stuk nog eens ergens opduikt. ''Ik beschouw het als een dure plicht om te blijven zoeken naar de akte.'' (PATRICK MEERSHOEK)