AMSTERDAM - De ChristenUnie moet praktiserende homoseksuelen weren uit bestuursfuncties. Dat vindt Yvette Lont, CU-raadslid in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.Lont wil dit met een motie op het partijcongres van 17 november laten vastleggen. Volgens haar hebben partijleider André Rouvoet en voorzitter Peter Blokhuis geen bezwaar tegen homo's. In een e-mail aan zevenhonderd partijleden roept Lont de partij op 'als christen achter de Bijbelse standpunten te staan'.

Partijvoorzitter Blokhuis acht het onwaarschijnlijk dat samenwonende homo's bestuursfuncties bekleden. Hij vindt het echter niet aan de partij daar uitspraken over te doen. ''Dat is onze verantwoordelijkheid niet,'' zegt hij in het Nederlands Dagblad. Hij zal het congres de motie ontraden.

Of Lont de motie zelfs maar zal kunnen indienen, is de vraag. Lont heeft daarvoor de steun nodig van haar eigen Amsterdamse afdeling en twee andere afdelingen. De Amsterdamse voorzitter Chris van Andel is niet te spreken over haar actie. Volgens hem moeten dan ook gescheiden mensen en samenwonenden geweerd worden.

Lont wilde vanochtend geen commentaar geven. Eerder werd zij door het landelijk bestuur tot de orde groepen, toen ze in een opiniestuk homoseksualiteit een 'zonde' had genoemd die de 'geestelijke dood' verdient. Ze bood daarop haar excuses aan. Ze zou het als evangelisch voorganger hebben geschreven en niet als politica.

Het COC is verbijsterd over Lonts oproep en wil duidelijkheid van de partijleiding.