Binnenland Bewaar

Verdonk begint rechtszaak tegen Ed Sinke

Rita Verdonk geeft zondag een toelichting op het accountantsonderzoek dat de beweging heeft ingesteld naar het financiele reilen en zeilen van de 'Stichting Vrienden van Rita Verdonk' en 'Favorita BV'. Foto ANP/Robin Utrecht
Rita Verdonk geeft zondag een toelichting op het accountantsonderzoek dat de beweging heeft ingesteld naar het financiele reilen en zeilen van de 'Stichting Vrienden van Rita Verdonk' en 'Favorita BV'. Foto ANP/Robin Utrecht © UNKNOWN

DEN HAAG - De politica Rita Verdonk begint een rechtszaak tegen Ed Sinke, haar voormalige medewerker bij Trots op Nederland, om in haar ogen onterechte betalingen terug te vorderen. Ook heeft ze aangifte tegen hem gedaan bij de politie wegens computervredebreuk en verduistering van twee kistjes geld.

Dat heeft Verdonk zondag bekendgemaakt op haar nieuwe hoofdkantoor in Den Haag. Zij betwist een bedrag van 216.601 euro, dat Sinke tussen oktober 2007 en juni 2008 heeft overgeboekt naar het bedrijf van zijn levenspartner Jan Nieuwenhuis. Een deel daarvan is volgens haar onrechtmatig vanwege belangenverstrengeling.

Hoe groot dat deel is, laat ze uitzoeken door een advocaat die daarvoor een civiele procedure in gang zet. Het Kamerlid baseert haar beschuldigingen op een rapportage van bureau Integis uit Overveen, die de boekhouding voor haar uitzocht. ''Mijn advocaat ziet mogelijkheden voor terugvorderingen'', aldus de politica.

Uit eigen onderzoek blijkt verder dat Sinke in juli nog negentien keer heeft ingelogd op de rekening van de stichting, terwijl hij daar toen niet meer bevoegd toe zou zijn. Ook zijn twee blauwe kistjes weg waarin opbrengsten van de verkoop van TON-artikelen zat.

De leidster van Trots op Nederland verwijt Sinke dat hij zonder dat zij dat wist ''grote bedragen'' heeft overgemaakt van de stichting Vrienden van Rita Verdonk naar het bedrijf van hem en Nieuwenhuis, Aspecto. De politica wist dat Nieuwenhuis, in tegenstelling tot Sinke, wel geld wilde ontvangen voor zijn werkzaamheden, maar ze wist niet hoeveel dat was.

Het betrof 30 procent van de totale uitgaven van 8 ton euro in die periode. ''Het was fatsoenlijk geweest als hij dat zou melden, omdat het om betalingen naar zijn eigen bedrijf ging'', zei Verdonk zondag. Ze verwijt zichzelf dat ze te veel vertrouwen in hem had.

Sinke was als enige verantwoordelijk voor de financiële administratie en kon geld overboeken als hij twee handtekeningen had van bestuursleden. Verdonk had geen juridische status binnen de stichting en kreeg naar eigen zeggen geen antwoord op dringende vragen aan Sinke over de financiële situatie. In juni kreeg ze inzicht in het accountantsrapport.

Met de ruim 216.000 euro is een woordvoerster (58.000), een secretaresse (27.000), onkosten (6800) en Nieuwenhuis zelf (123.000) betaald. De twee medewerksters werden via Aspecto gedetacheerd, voor wie volgens Verdonk ook nog hoge wervingskosten in rekening werden gebracht. Contracten waren er niet. (ANP)