AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA is verdeeld over de uitspraak van burgemeester Job Cohen dat 'Marokkaanse jochies' vaak achter bedreigingen van ambulancepersoneel zitten. Dit kwam volgens ingewijden gisteravond aan het licht bij de wekelijkse vergadering van de raadsfractie. Daar werd door Yman Mahrach geopperd dat de fractie een standpunt moest bepalen over de stellingname van Cohen, maar vanwege de interne verdeeldheid werd daarvan afgezien.

Een deel van de PvdA-raadsleden klaagde dat Cohen een verband legt tussen criminaliteit en etniciteit. Een andere groep vond het juist goed dat hij zich duidelijk heeft uitgesproken. Zij zijn het in meer of mindere mate eens met hun partijgenoot Ahmed Marcouch, de stadsdeelvoorzitter in Slotervaart, die de Marokkaanse gemeenschap na het incident opriep tot 'een beschavingsoffensief'.

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) vindt dat Cohen zich 'stigmatiserend' heeft uitgelaten. Cohen zei dat bedreigingen van ambulancepersoneel vaak afkomstig zijn van 'onze Marokkaanse medeburgers, Marokkaanse jochies'. ''Ik constateer dat als een feit.''
Het SMN vindt het te ver gezocht om het gedrag van deze Amsterdamse jongeren 'te koppelen aan hun Marokkaan-zijn'. ''Waarom moeten alle Marokkaanse Nederlanders worden aangesproken op het gedrag van groepen jongeren in Amsterdam die kennelijk ongrijpbaar zijn voor politie en bestuurders?''

De organisatie wijst erop dat ook elders in Nederland geweld tegen hulpverleners voorkomt en dat daar lang niet altijd Marokkanen bij betrokken zijn. Cohen deelt de kritiek niet en wil met het SMN in gesprek, aldus een woordvoerster van de burgemeester.

De politie heeft gisteren een verdachte aangehouden van de steekpartij van vorige week woensdag, die uiteindelijk uitmondde in het bedreigen van ambulancepersoneel. Het gaat om een zestienjarige jongen, die de vijftienjarige Salahdine in Geuzenveld-Slotermeer zou hebben neergestoken. (BAS SOETENHORST)