Binnenland Bewaar

Klink: kwalijke onzin bij prik

Minister van Volksgezonheid Ab Klink wil bij een volgende campagne meer rekening houden met informatieverspreiding via internet. Foto ANP/Robert Vos
Minister van Volksgezonheid Ab Klink wil bij een volgende campagne meer rekening houden met informatieverspreiding via internet. Foto ANP/Robert Vos © UNKNOWN

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bestrijdt dat de beslissing om het baarmoederhalskankervaccin in het rijksvaccinatieprogramma op te nemen overhaast is genomen.

Door een tegencampagne van 'kwalijke nonsens' viel de opkomst van het aantal meisjes sterk tegen. Klink wil onderzoeken hoe in een volgende campagne meer rekening kan worden houden met de verhalen op internet, zei hij gisteren tegen de Tweede Kamer.

In de eerste drie weken van de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker heeft maar 49 procent van de opgeroepen meisjes een prik gehaald. In Amsterdam kwam maar 35 procent van de opgeroepen meisjes opdagen op de prikdag in de RAI vorige week.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die de campagne leidt, had landelijk op een opkomst van zeventig procent gerekend. Volgens het RIVM bleven meisjes weg door 'doemverhalen' die over het vaccin de ronde doen.

Klink zei verontwaardigd te zijn over de 'kwalijke nonsens' die verspreid wordt door de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en te vinden is op internetsites als YouTube en Hyves. Klink wil bij een volgende campagne meer rekening houden met informatieverspreiding via internet. De minister wil voorkomen dat de tegenvallende hpv-campagne nadelige effecten zal hebben voor andere vaccinatieprogramma's, zei hij.

Volgens de minister staat de effectiviteit van het vaccin tegen baarmoederhals voldoende vast. Het vaccin is nu zeven jaar in gebruik. In die tijd ontwikkelden zich bij de gebruikers geen voorstadia van baarmoederhalskanker. Dat het vaccin beschermt tegen deze vorm van kanker noemt Klink 'onomstreden'.

Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker, van wie er ongeveer tweehonderd overlijden. Vanaf dit jaar worden meisjes in Nederland gratis ingeënt tegen baarmoederhalskanker.

De inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en bestaat uit drie prikken. De campagne tot nu toe is een eenmalige inhaalactie voor meisjes die zijn geboren in 1993, 1994, 1995 of 1996. De twaalfjarige meisjes waarvoor de vaccinatie speciaal is bedoeld, komen in september aan de beurt. (HET PAROOL)