Binnenland Bewaar

Illegale lading afval ontdekt in haven

De inspectie van het ministerie van Vrom heeft de container met kapotte frituurpannen, waterkokers en ander electronica-afval onderschept. Na onderzoek bleek het afval afkomstig van een winkelketen waarvan de Vrom-inspectie de naam niet wil noemen. Foto ANP/Erik van 't Woud
De inspectie van het ministerie van Vrom heeft de container met kapotte frituurpannen, waterkokers en ander electronica-afval onderschept. Na onderzoek bleek het afval afkomstig van een winkelketen waarvan de Vrom-inspectie de naam niet wil noemen. Foto ANP/Erik van 't Woud © UNKNOWN

DEN HAAG - Een in de Amsterdamse haven onderschepte container vol electronica-afval dat in Ghana moest worden gedumpt, blijkt afkomstig van een grote landelijke winkelketen.

De inspectie van het ministerie van Vrom heeft de container met kapotte frituurpannen, waterkokers en ander electronica-afval onderschept. Na onderzoek bleek het afval afkomstig van een winkelketen waarvan de Vrom-inspectie de naam niet wil noemen.

De Ghanese exporteur had de kapotte apparaten gekocht van een handelaar die niet over de juiste papieren beschikte om in afval te handelen. Die had ze gekocht bij een centraal depot van de winkelketen.

Alle betrokkenen hebben een proces-verbaal gekregen. Hen hangt een straf van maximaal 18,5 duizend euro of een jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De winkelketen heeft beterschap beloofd. De Vrom-inspectie gaat vaker de herkomst van voor export bedoeld electronica-afval onderzoeken.

''Het afval wordt aan landen als Ghana verkocht als tweedehands spullen. En voor een deel zijn ze dat misschien ook,'' weet een woordvoerder van de Vrom-inspectie. ''Deels worden ze daar verkocht, deels wordt van drie apparaten één nieuwe gemaakt, maar een ander deel belandt op een grote vuilnishoop, waar kinderen tussen scharrelen en zware metalen uit lekken.''

Kim Schoppink van Greenpeace heeft vorig jaar Ghana nog bezocht en daar de duidelijk uit Nederland afkomstige apparaten op de vuilnisbelten zien liggen. ''Op papier gaat het om de handel in tweedehands apparaten en vaak klopt dat ook. Maar soms gaat het echt om afval, terwijl ze daar niet beschikken over de faciliteiten om dat te recyclen. Waardevolle materialen worden er dan door arbeiders, meestal kinderen, met de hand uit gehaald.''

''En dat terwijl winkels in Nederland hun afval gratis kunnen afgeven bij het landelijk inzamelsysteem. Maar als zo'n handelaar zich meldt, krijgen ze er nog wat geld voor. Daarom vinden wij dat winkelketens verplicht moeten worden hun afval bij het inzamelsysteem in te leveren.'' Greenpeace zou ook graag zien dat electronicafabrikanten bij het ontwerp kiezen voor materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden.

In de Rotterdamse haven wordt volgens Schoppink veel werk gemaakt van het onderscheppen van containers. Ze vermoedt dat in de Amsterdamse haven de controles niet zo scherp zijn als in Rotterdam. (HET PAROOL)