Binnenland Bewaar

Cees Fasseur in Irakcommissie

Wilhelminabiograaf Cees Fasseur. Foto ANP/Marcel Antonisse
Wilhelminabiograaf Cees Fasseur. Foto ANP/Marcel Antonisse © UNKNOWN

DEN HAAG - Wilhelminabiograaf Cees Fasseur, oud-topdiplomaat Peter van Walsum en Niod-directeur Marjan Schwegman zitten in de Irakcommissie. Er zijn geen ministers van Staat in opgenomen.

Vanmorgen heeft oud-president van de Hoge Raad Willibrord Davids de samenstelling bekend gemaakt van de door hem voorgezeten commissie die zich zal buigen over het kabinetsbesluit om in 2003 politieke steun te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak.

Andere onderzoekers zijn decaan van de Politieacademie Monica den Boer, hoogleraar internationaal recht Nico Schrijver en oud-advocaat-generaal van de Hoge Raad Tim Koopmans. Schwegman en Fasseur zijn ook professor, Van Walsum was onder meer ambassadeur in Duitsland en Nederlands vertegenwoordiger in de VN-Veiligheidsraad.

Premier Jan Peter Balkenende zette bij de aankondiging van het Irakonderzoek nog in op deelname van enkele ministers van Staat. Die suggestie zou hem door Davids zijn gedaan. Maar diverse ministers van Staat hadden zich al tegenstanders van Nederlandse inmenging in Irak getoond.

De commissie zal ook alle nieuwe en nog openstaande vragen van Eerste en Tweede Kamer beantwoorden. Balkenende heeft Davids gevraagd voor 1 november met zijn rapport te komen.

Aanleiding voor het instellen van de commissie was de toenemende roep om een onderzoek en het groeiend aantal vragen uit de politiek over publicaties in de media. Balkenende was altijd tegenstander van een onderzoek, maar ging begin deze maand overstag. (HET PAROOL)