Binnenland Bewaar

'Zaak Lucia de B. hopelijk in 2013 klaar'

Lucia de B. in de rechtbank. Tekening ANP/Jan Hensema
Lucia de B. in de rechtbank. Tekening ANP/Jan Hensema © UNKNOWN

ARNHEM - Het is niet nodig de hele rechtszaak tegen Lucia de B. van begin tot einde over te doen. Dat kost onnodig veel tijd, vindt de advocaat van de Haagse verpleegkundige, Stijn Franken. Hij zei donderdag bij het gerechtshof in Arnhem dat hij hoopt ''dat de zaak voor 2013 klaar is''.

De hele reeks onderzoekswensen die het Openbaar Ministerie (OM) donderdag aan het gerechtshof in Arnhem voorlegde, vindt Franken voor een groot deel overbodig. ''De aanvullende onderzoeken moeten wel een duidelijke meerwaarde hebben. Het OM wil de zaak kennelijk dunnetjes overdoen'', zei de raadsman.

Hij is het wel met het hof eens dat nog twee wetenschappers moeten getuigen. Zij waren tijdens de herzieningsprocedure voorafgaand aan dit proces door de adviseur van de Hoge Raad al gevraagd om hun mening over het overlijden van baby A. Dit sterfgeval was de belangrijkste drager van de veroordeling tot levenslang van Lucia de B. Inmiddels wordt eraan getwijfeld of het kindje wel een onnatuurlijke dood is gestorven.

Volgens de advocaat gaat justitie er te veel van uit dat er sprake is van strafbare handelingen als niet meteen duidelijk is waaraan iemand is overleden. Soms is het nu eenmaal niet verklaarbaar waarom iemand op een bepaald moment overlijdt, stelde Franken. (ANP)