Binnenland Bewaar

Justitie wapent gemeenten tegen reljongeren en vrijgelaten pedofielen

De maatregelen zijn ook gericht tegen jongeren die regelmatig vernielingen aanrichten en gewelddadig zijn. Foto ANP/Koen Suyk
De maatregelen zijn ook gericht tegen jongeren die regelmatig vernielingen aanrichten en gewelddadig zijn. Foto ANP/Koen Suyk © UNKNOWN

DEN HAAG - Gemeenten krijgen meer armslag om zich te wapenen tegen jongeren die een buurt terroriseren en gevaarlijke pedoseksuelen die op vrije voeten komen. Minister Ernst Hirsh Ballin van Justitie bereidt maatregelen daartoe voor.

Probleemjongeren die voortdurend overlast veroorzaken, kunnen binnenkort eenvoudiger een wijkverbod krijgen. Hirsh Ballin werkt aan een wet om reljeugd ook bij vrij lichte vergrijpen, zoals het treiteren en bedreigen van bewoners en winkeliers, maanden van hun vaste hangplek te weren. Hij maakt dit vandaag bekend in Gouda, waar Marokkaanse probleemjongeren vorig jaar buschauffeurs lastig vielen, bespuugden en met geweld dreigden.

Rechters kunnen nu alleen een wijkverbod opleggen als extra maatregel bij een veroordeling. Het nieuwe wetsvoorstel zorgt ervoor dat het een afzonderlijke straf wordt. Daders die in hun eigen wijk de boel verzieken, krijgen een locatieverbod. Zij mogen zich bijvoorbeeld niet meer laten zien in het winkelcentrum waar zij overlast veroorzaakten.

Behalve tegen reljongeren, wil de minister ook dat gemeenten beter worden voorbereid op de terugkeer van pedoseksuelen die hun celstraf hebben uitgezeten. Justitie gaat burgemeesters voortaan vooraf inlichten. Bovendien mogen burgemeesters voortaan ook woningbouwcorporaties waarschuwen.

Aanleiding voor de maatregel is de affaire in Utrecht, waarbij een veroordeelde pedofiel terugkeerde naar zijn flat waar ook het jongetje woonde dat hij had misbruikt. De ophef kwam voor de gemeente Utrecht als een verrassing. Justitie informeert gemeenten nu weliswaar dat een gedetineerde in hun plaats komt wonen, maar niet voor welk delict die is veroordeeld.

De Utrechtse burgemeester en de Tweede Kamer hamerden er toen bij het kabinet op om gemeenten beter te in te lichten. Volgens een woordvoerder van het ministerie krijgen burgemeesters daarom voortaan meer openheid van zaken, mits de veroordeelde een risico voor zijn omgeving is. ''Het is aan de burgemeester om te beoordelen wat die met de informatie doet'', aldus de woordvoerder. ''Wellicht vindt die het noodzakelijk om de woningbouwcorporatie in te lichten. Justitie doet dat niet zelf. Dat vinden wij te ver gaan.'' (GPD)