DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid blijft bij de eigen bevindingen over de Schipholbrand. Er zijn geen nieuwe inzichten, meldde de raad donderdag.

De organisatie reageert hiermee op de conclusie die veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP onlangs trok. Volgens deze wetenschapper moet het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost namelijk wel worden heropend, omdat er na een nieuwe beeldanalyse wel nieuwe inzichten zouden zijn ontdekt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

De onderzoeksraad concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder een grote brand in het complex woedde. Hij komt tot zijn oordeel op basis van een analyse van beelden die beveiligingscamera's van de brand maakten.

De brandhaard in cel 11, waar het onderste stapelbed in brand raakte, is volgens Van den Heuvel bekend. ''In ons onderzoek zie je dat daarnaast een hele grote brand in de schilruimte aan de gang is.'' De Libiër had daar geen toegang toe. Daarbij komt volgens de onderzoeker nog eens dat deze brand al eerder aan de gang was dan de brand in de cel.

Drie jaar na de Schipholbrand is dus eigenlijk nog niet bekend wat er is gebeurd, meent van den Heuvel. ''We kennen de oorzaak niet, we kennen het brandverloop niet. We weten dus eigenlijk niks'', vindt hij.

Volgens de onderzoeksraad zijn er voor een tweede brandoorzaak zoals door MSNP gesteld de afgelopen tijd door deskundigen geen aanwijzingen of sporen gevonden. ''Een dergelijke brand zou ook niet hebben kunnen leiden tot de felle brand die zich vanuit cel 11 verder verspreidde en het leven kostte aan elf personen. De Raad ziet dan ook geen reden om het onderzoek naar de oorzaak van de brand te heropenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is nog bezig met onderzoek voor de zaak tegen de Libiër van cel 11 in hoger beroep. De aanklagende instantie houdt hem nu namelijk verantwoordelijk voor de fatale vuurzee. Als de beeldanalyse volgens het OM klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het onderzoek eventueel worden uitgebreid, liet justitie eerder weten. (ANP)