Binnenland Bewaar

Boetes voor discriminerende uitlatingen op Facebookpagina Steun de PVV

Facebookpagina Steun de PVV
Facebookpagina Steun de PVV © Facebook

Acht mensen die afgelopen januari discriminerende en opruiende uitlatingen hebben gepubliceerd op Facebookpagina Steun de PVV, krijgen boetes. Die variëren van 350 tot 450 euro, meldt het Openbaar Ministerie. Als ze hun boete niet betalen, dan moeten ze zich voor de politierechter verantwoorden.

Het OM begon in januari met een strafrechtelijk onderzoek naar uitlatingen op de site. Toen werd daar het artikel uit De Telegraaf met de kop 'Weer brandbom gegooid naar Zweedse moskee' geplaatst. Daarop reageerden de betrokken mensen volgens het OM discriminerend. 'Hun uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën.'

Een negende persoon die discriminerende en opruiende uitlatingen op de Facebookpagina heeft gepubliceerd, kreeg geen boete. Hij verloor zijn baan toen zijn werkgever erachter kwam dat hij verantwoordelijk was voor een van de berichten. Het OM vindt dat hij daardoor genoeg is gestraft.

Verontwaardiging
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch sprak zijn verontwaardiging uit over de reacties op sociale media en riep op aangifte te doen. De Vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir zijn naar de politie gestapt. Zij deden aangifte tegen de Facebookpagina vanwege bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders distancieerde zich inderdertijd meteen van de oproepen tot brandstichting.

PVV-aanhangers
De post op de Facebookpagina is inmiddels verwijderd, maar onderstaande reacties werden door PVV-sympathisanten geplaatst na een bericht over een gegooide brandbom naar een Zweedse moskee: 'Massaal alle moskeeën afbranden', 'Waarom hier niet?', 'Mooi werk', 'Goedzo, weg met die dingen, ze zijn nog minder dan varkensstallen'.

Overigens is de Facebookpagina Steun de PVV niet de enige pagina, waarop opruiende teksten van PVV-aanhangers verschijnen. Op de pagina PVV Aanhangers verklaarden mensen dit voorjaar asielzoekers te willen 'vergassen, verzuipen en verbranden'. Een Facebooker: 'Stop ze in de kelder en dan de gaskraan open'.