Binnenland Bewaar

Langgestraften Veenhuizen naar rechter

PI Norgerhaven, Veenhuizen
PI Norgerhaven, Veenhuizen © Dienst Justitiële Inrichtingen

Achttien langgestraften in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen hebben een kort geding aangespannen tegen de overheid om te voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen. Dat melden hun advocaten Hettie Cremers en Judith Serrarens vandaag.

'Binnen Norgerhaven bevindt zich een in Nederland unieke afdeling voor veroordeelde gedetineerden die een levenslange of zeer lange gevangenisstraf ondergaan', vertellen ze. Deze afdeling K. biedt volgens hen een menselijker en huiselijker klimaat dan afdelingen waar gevangenen kortere straffen uitzitten.

Maandag meldde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer dat er in Veenhuizen 242 Noorse gevangenen worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid.

Afdeling K. dreigt te verdwijnen als Teeven zijn plannen doorzet, constateren de advocaten. Daarom stappen de achttien op deze afdeling verblijvende gevangenen naar de rechter. Ze eisen dat 'hun' afdeling binnen Norgerhaven niet aan de Noren ter beschikking wordt gesteld, zodat ze op hun afdeling kunnen blijven.

Het kort geding dient op 20 februari.