Amsterdam Bewaar

Weinig Turkse Nederlanders onder jihadgangers

Weinig Turkse Nederlanders onder jihadgangers
© ANP

Onder de Nederlandse jihadgangers bevindt zich slechts een klein percentage Turkse Nederlanders, hoewel alle ingrediënten aanwezig zijn voor radicalisering in de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Ingewijden bevestigen dat het om een hele kleine groep gaat. Terrorismedeskundige Edwin Bakker houdt het op 15 tot 20 Turks-Nederlandse jihadstrijders, op een totaal van 200 tot 250. Het overgrote deel - zeker 80 procent - is van Marokkaanse komaf, aldus Bakker.

Terwijl ook de Turks-Nederlandse gemeenschap kampt met een hoge werkloosheid en achterstanden op sociaal-cultureel gebied en ook daar sprake is van een herwonnen belangstelling voor de islam. Daar komt bij dat het front in Syrië grenst aan Turkije, waar de Turkse Nederlanders contacten hebben en de taal spreken. 

Vanuit Duitsland zijn het juist overwegend Turkse Duitsers die voor een islamitische staat vechten in Syrië en Irak.

Deskundigen zoeken een verklaring voor de bescheiden bijdrage van Turkse Nederlanders mede in de strenge sociale controle in de gemeenschap. Bakker: 'Ik ken het geval van een Turks-Nederlandse jongen die al bijna bij de grens met Syrië was toen hij onder druk van zijn familie zijn reis afbrak. Anders waren ze hem komen halen. Dat is typerend voor de druk vanuit de gemeenschap.'


Lees dit weekend (17/18-1) meer in Het Parool: 'Het zijn vooral losers die vatbaar zijn voor de buitenlandse strijd'