Binnenland Bewaar

Steeds meer ouders kunnen schoolgeld niet betalen

Het schoolreisje en de muziekles dreigen erbij in te schieten als ouders de kosten voor de vrijwillige schoolbijdrage niet kunnen opbrengen.
Het schoolreisje en de muziekles dreigen erbij in te schieten als ouders de kosten voor de vrijwillige schoolbijdrage niet kunnen opbrengen. © ANP

Een groeiend aantal ouders kan de onderwijskosten voor hun kinderen niet meer opbrengen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Leergeld, waar ouders met een krappe beurs kunnen aankloppen als ze bijvoorbeeld de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen.

Vorig jaar steeg het aantal aanvragen bij de stichting met 30 procent ten opzichte van 2013. Het schoolreisje en de muziekles dreigen erbij in te schieten als ouders de kosten voor de vrijwillige schoolbijdrage niet kunnen opbrengen.

Maar ook een verplichte eigen laptop is niet voor alle ouders op te brengen. Tegelijkertijd dwingen veel scholen ouders om een ouderbijdrage te betalen, terwijl die officieel vrijwillig is, blijkt uit onderzoek van de SP.

Uit de voorlopige resultaten van een enquête onder honderden ouders blijkt dat 41 procent aangeeft dat de school hen verplicht om het geld over te maken. En dat terwijl 29 procent zegt het geld echt niet te kunnen missen. De bedragen lopen uiteen van enkele tientjes tot over de 1000 euro per kind per jaar. 

Volgens directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld worden ouders vaak onder druk gezet. '12 procent van de kinderen leeft onder de armoedegrens. Dat zijn 2 à 3 kinderen per klas.' In 2013 klopten 59.033 ouders bij de Stichting Leergeld aan. Vorig jaar waren dat al 76.468 ouders. Leergeld werkt met 78 lokale stichtingen en helpt kinderen tussen de 4 en 18 jaar.