Binnenland Bewaar

PvdA richt pijlen op VVD en D66

Vice-premier Lodewijk Asscher (L), PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom (2e L) en oud-partijleider Job Cohen (R) tijdens het PvdA-congres in het Chassé Theater in Breda
Vice-premier Lodewijk Asscher (L), PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom (2e L) en oud-partijleider Job Cohen (R) tijdens het PvdA-congres in het Chassé Theater in Breda © ANP

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden heeft de PvdA dit weekeinde haar pijlen gericht op VVD en D66. Die partijen snijden zo fors in sociale woningbouw en armoedenstrijding dat er weer meer arme en rijkere wijken in de steden ontstaan.

Partijleider Diederik Samsom zei vandaag na afloop van het congres dat het centrum van Amsterdam alleen nog voor mensen met geld is als VVD en D66 hun zin krijgen. D66-leider Alexander Pechtold zei vorige week een einde te willen maken aan de heerschappij van de PvdA in de hoofdstad, maar Samsom verwacht daar wel de grootste partij te blijven.

Opiniepeiling
Volgens de peiling van Maurice de Hond van vandaag zijn regeringspartijen VVD en PvdA nu even groot als de PVV, maar vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en Samsom lagen daar niet wakker van. 'Ik laat me niet afleiden door opiniepeilingen. Wij zijn met de langere termijn bezig', zei Asscher. Samsom wees erop dat veel kiezers nog niet weten wat ze gaan stemmen en dat een landelijke peiling niet alles hoeft te zeggen over lokale verkiezingen.

Hij stelde dat zijn partij binnen het kabinet en in samenwerking met oppositiepartijen veel tot stand heeft gebracht, maar dat het nog even kan duren voordat de mensen daar de vruchten van kunnen plukken. 'Het botst onderling wel eens', zei Samsom, maar hij wil doorgaan met samenwerken. Afgelopen week wond de PvdA-leider zich op over een motie van wantrouwen van D66 tegen PvdA-minister Ronald Plasterk, maar dat is uitgepraat, zei hij.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart.