Amsterdam Bewaar

Huurdersorganisaties dienen petitie in tegen 'onbetaalbaar' worden huurhuis

VVD-minister Stef Blok (Wonen) debatteert morgen met de Tweede Kamer over huurverhogingen
VVD-minister Stef Blok (Wonen) debatteert morgen met de Tweede Kamer over huurverhogingen © Martijn Beekman

'Stop de huurexplosie!' Onder deze leuze werd gisteren een petitie tegen de aanstaande huurverhogingen ingediend in Den Haag door huurdersorganisaties die samen honderdduizenden leden vertegenwoordigen.

 
Wij huurders zijn de pinautomaat voor de woningcorporaties
Han Wanders van IBWN

De petitie werd vertegenwoordigd door huurdersorganisaties die samen honderdduizenden leden vertegenwoordigen. Het verzet is ontketend door het Amsterdamse Initiatief Betaalbaar Wonen in Amsterdam Noord (IBWN).
Zij hopen dat hun noodkreet gehoor vindt bij de Tweede Kamerleden, die morgen over de huurverhogingen debatteren met VVD-minister Stef Blok.

Woede
De Woonbond en de Huurdersorganisaties Amsterdam ondersteunen de actie. Initiatiefnemer Han Wanders van IBWN voorspelt een heet voorjaar, te beginnen met de verkiezingen, en dan tot aan de huurverhoging in juli aan toe.

'Wij huurders zijn de pinautomaat voor de woningcorporaties,' zegt Wanders. 'Wat ze pinnen, geven ze door aan de minister. Zo betalen de huurders via de corporaties de verhuurdersheffing, en zo betalen zij de bezuinigingen van de regering.'

Scheefwonen
De door Blok voorgestelde verhogingen, om scheefwonen tegen te gaan, bedragen vier procent voor huurders met een inkomen tot 34.000 euro. Daarboven betalen middeninkomens tot 43.000 euro 4,5 procent (0,5 procent extra), en hogere inkomens 6,5 procent (2,5 procent extra) meer huur.

Zelfde verhoging als vorig jaar
De extra verhogingen gelden alleen voor sociale huurwoningen. Vorig jaar waren de verhogingen hetzelfde. 'Huurders betalen hierdoor dit jaar 700 miljoen euro meer, en volgend jaar waarschijnlijk 1,4 miljard meer.' Het IBWN vreest dat woningen in het centrum van Amsterdam straks niet meer bereikbaar zijn voor de huurders.