Amsterdam Bewaar

Instorting Amsterdamse kademuren dreigt

De Keizersgracht
De Keizersgracht © Floris Lok

Op vier plekken in Amsterdam zijn de kademuren zo slecht onderhouden dat instorting dreigt. Het gaat onder meer om muren aan de Houtmankade en de Keizersgracht.

Het probleem kwam aan het licht door onderzoek van het AD. De krant onderzocht de kwaliteit van kademuren in het hele land. Het blijkt landelijk slecht gesteld met de wanden.

De muur aan de Houtmankade is zo verouderd dat acuut instortingsgevaar dreigt. De muur stamt van rond 1900. Doordat de muur al lange tijd niet is onderhouden is de fundering aangetast. Er ontstonden gaten in de parkeerplekken. De rijbaan aan de kant van het water is al enige tijd afgesloten, waardoor de Houtmankade nu eenrichtingsverkeer heeft.

Ook aan de Keizersgracht verkeert de muur in slechte staat. De houten funderingspalen zouden zijn gebroken, waardoor de muur de last van de bomen niet langer kan dragen. Die zijn uit voorzorg gekapt.

De gemeente onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van de kademuren, maar geld voor herstel is moeilijk vrij te maken. Een kadewand kost enkele duizenden euro's per meter.