Amsterdam Bewaar

Directeur De Groene treedt terug om lening voor boek De Roy van Zuydewijn

Teun Gautier
Teun Gautier © Het Parool/Dingena Mol

Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Volgens De Groene is er 'een fundamenteel verschil van inzicht' tussen hem en het bestuur en de redactie van De Groene.

Reden hiervoor is een lening van 17.000 euro die Gautier begin vorig jaar verstrekte aan een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek geschreven door Edwin de Roy van Zuydewijn. Het werk zou gaan over kwesties rondom het koningshuis, zoals deze onlangs in het nieuws kwamen naar aanleiding van een rapportage door de nationale ombudsman en verklaringen van premier Rutte.

Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat zou het handelen van directeur Gautier in verband gebracht kunnen worden met de redactionele afweging van De Groene, zo valt in een verklaring op de website te lezen. 'De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor zowel het bestuur als de redactie niet acceptabel.'

Administratie
De lening voor het initiatief werd al in het voorjaar van 2012 verstrekt en korte tijd later weer terugbetaald, maar de redactie en het bestuur van De Groene hoorde hier pas vorige week over. Volgens Sijbolt Noorda, bestuursvoorzitter van De Groene Amsterdammer, kan het zijn dat de transactie in de administratie is verdwenen, zonder dat iemand het heeft opgemerkt. Vorige week zijn de redactie en het bestuur alsnog ingelicht over de lening. Door wie wil Noorda niet zeggen.

De Groene betreurt het vertrek van de 45-jarige Gautier, die sinds mei 2009 als directeur aan het opinieblad verbonden was. Sinds zijn aantreden steeg de oplage van het blad van 16.000 naar 19.000. Gautier was als uitgever ook verbonden aan De Correspondent. Die functie zal hij ook neerleggen.

Het vertrek van Gautier betekent ook het einde van de plannen van De Groene Amsterdammer om het tijdschrift Opzij over te nemen. De Groene was in gesprek met uitgeverij de Weekbladpers, maar volgens Noorda zijn die gesprekken afgebroken.

In de Volkskrant zegt Noorda: 'Wij hebben de uitgever en Stichting Opzij laten weten dat wij niet verder op dat spoor gaan', zegt Noorda. 'Ik weet niet wat ze verder bij de Weekbladpers gaan doen, maar wij gaan ons daar in ieder geval niet voor aanmelden.'

Gautier wilde verder niet reageren op zijn vertrek.