Binnenland Bewaar

Katwijk gaat jonge drinkers nog niet beboeten

Katwijk gaat jonge drinkers nog niet beboeten
© anp

De gemeente Katwijk zal alcoholgebruik door 16- en 17-jarigen de komende twee jaar door de vingers zien. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente zaterdag bevestigd.

De minimumleeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken gaat per 1 januari omhoog naar 18. Nu zijn 16- en 17-jarigen gewend dat ze tijdens het uitgaan een biertje kunnen drinken, maar over twee maanden mogen ze dat niet meer. Volgens burgemeester Jos Wienen ontstaat er zo een tussengroep voor wie hij een uitzondering wil maken.

'Als we die in een klap gaan beboeten, vrees ik dat ze op straat gaan hangen en overlast zullen veroorzaken', zei de burgemeester zaterdag bij het Radio 1 Journaal.

De burgemeester juicht het optrekken van de leeftijdsgrens overigens van harte toe, benadrukte hij.  Wienen is niet bang dat hij op de vingers getikt wordt door Den Haag. 'Handhaving is de verantwoordelijkheid van de gemeente', aldus de burgemeester.

Geen goed idee
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) liet in een reactie weten ervan uit te gaan dat Katwijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Mocht dat niet zo zijn, dan zal hij de gemeente daarop aanspreken. De PvdA vindt het beleid van de gemeente Katwijk geen goed idee.

'Alcoholmisbruik onder jongeren is een van de grootste bedreigingen van de gezondheid. Daarom is de verhoging van de wettelijke alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar, per 1 januari 2014, een goede zaak', zegt Kamerlid Marith Rebel. De overgangssituatie rond deze groep is lastig, erkent Rebel, maar volgens haar lost het maken van een uitzondering voor een groep het probleem niet op.