Amsterdam Bewaar

Plannen voor marineterrein Kattenburg definitief

Marineterrein Kattenburg in Amsterdam
Marineterrein Kattenburg in Amsterdam © ANP

Het Marineterrein op Kattenburg wordt de komende vijftien jaar geleidelijk openbaar toegankelijk gemaakt. Er komen woningen, kantoren en een park, maar ook het nautisch-historische karakter van het terrein blijft bewaard.

Ook komt er een brug voor fietsers en voetgangers tussen het marinecomplex, de Oostelijke eilanden en Centraal Station en een openbare haven tegenover Nemo.

Daarover hebben het rijk en de gemeente Amsterdam na lang onderhandelen overeenstemming bereikt. De gemeente keek al jaren verlekkerd naar het enorme perceel in het hart van de stad, maar tot een jaar geleden was defensie niet bereid het complex te verlaten.

Dat veranderde na de forse bezuinigingen die de krijgsmacht de afgelopen jaren te verwerken kreeg. In 2011 werd duidelijk dat de vierhonderd marinemensen die nog op de basis werken geleidelijk zouden vertrekken, en gingen het rijk en de gemeente in gesprek.

Definitief plan
Nu is er dus een overeenkomst tussen de partijen. Die voorziet erin dat de grond voorlopig eigendom blijft van defensie, maar dat de gemeente en het rijk samen gaan investeren in de ontwikkeling van het gebied. Voor zowel de gemeente als het rijk gaat het om een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro.  Die investeringen moeten kostendekkend zijn, benadrukt wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening).

De eerste woningen worden waarschijnlijk in 2028 opgeleverd. Pas als er woningen en kantoren op het complex staan waar de gemeente erfpacht voor kan vangen, zal de gemeente de grond van defensie overnemen, zegt Van Poelgeest. Over de hoogte van de overnamesom zijn nog geen afspraken gemaakt, stelt hij.