Binnenland Bewaar

Schade door ontsporing Borne zeker 1 miljoen

Station Almelo
Station Almelo © ANP

Spoorbeheerder ProRail schat de schade die is veroorzaakt door de ontsporing bij Borne, op minimaal 1 miljoen euro. Over een lengte van 4 kilometer moet een compleet nieuw spoorgedeelte worden aangelegd. De trein heeft ook schade, net als het perron in Borne.

Volgens ProRail moeten er 6000 dwarsliggers, kabels, leidingen en veiligheidsinstallaties worden vervangen. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de klus in 4,5 dag te kunnen klaren. Treinreizigers tussen Hengelo en Almelo moeten tot en met zondag omreizen.

Feitenrelaas
De Inspectie Leefomgeving en Transport, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie zijn gisteren in Borne om onderzoek te doen naar de oorzaak van de ontsporing. De instanties hebben geen aanleiding om te denken dat er sprake is geweest van sabotage. Hoe de wagon dan wel uit de rails kon lopen, moet nog blijken.

ProRail stelt een feitenrelaas op van de gebeurtenis. Aan de hand van die gegevens wordt snel bepaald of er direct meer ingrepen nodig zijn dan alleen reparatie van het vernielde tracé.