Amsterdam Bewaar

Vallend marmer in nieuw justitiepaleis Amsterdam

Het Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam.
Het Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam. © ANP

In het nieuwe onderkomen van het Amsterdamse gerechtshof aan het IJdok zijn dinsdag twee marmeren tegels uit een plafond naar beneden gestort. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, aldus een woordvoerder van het hof woensdag.

De tegels kwam naar beneden op de begane grond, waar de toga's van advocaten hangen. Dit deel is vorlopig afgezet, totdat duidelijk is wat de oorzaak is van de problemen. Momenteel voeren onder meer de Rijksgebouwendienst en de aannemer een inspectie uit.

Volgens de woordvoerder is het type tegel dat naar beneden is gekomen alleen te vinden op die specifieke plek. Dat neemt niet weg dat de inspectie zich ook over andere delen van het gebouw zal uitstrekken.

Marmer is een van de karakteristieken van het interieur van het gebouw - het zit er vol mee. Het justitiepaleis staat via een luchtbrug in verbinding met een tweede gebouw, waarin het ressortsparket van het Openbaar Ministerie is ondergebracht.

Het nieuwe complex is sinds april in gebruik en werd op 19 september officieel geopend door koning Willem-Alexander. Daarvoor werkte het hof in een oud, klassiek justitiepaleis aan de Prinsengracht.