Binnenland Bewaar

Larven maken voer van Amsterdams vuil

De proefopstelling waar vliegen hun eieren op de bakjes leggen.
De proefopstelling waar vliegen hun eieren op de bakjes leggen. © Jean-Pierre Jans

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) onderzoekt de mogelijkheden om vliegenlarven te kweken. Die kunnen afval of ontlasting omzetten in nuttige dierlijke eiwitten.

Naast de afvalverbrandingsovens van het AEB in het Westelijk Havengebied zou een proefkwekerij moeten komen. Miljoenen vliegenlarven kunnen daar tonnen etensresten en gft-afval omzetten in een grondstof voor honden- en kattenbrokken.

Het AEB onderzoekt die mogelijkheden met ingenieursbureau Jagran, diervoederfabrikant Denkavit en afvalverwerker Sita. Eind vorig jaar hebben zij hierover een principeovereenkomst gesloten; begin volgend jaar moet een besluit vallen over de bouw van de kwekerij.

Oplossing wereldvoedselprobleem
Omdat de vliegenlarven rijk zijn aan dierlijk eiwit kunnen ze een bijdrage leveren aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem. Mensen zijn waarschijnlijk niet te porren om gedroogde larven toe te voegen aan hun dieet, dus het ligt niet voor de hand om mensen de gedroogde larven voor te zetten, maar ze kunnen wel dienen als veevoer. Dan is er minder noodzaak om veevoer te verbouwen, waardoor landbouwgrond beschikbaar komt voor voedselgewassen.

Ook kunnen de vliegenlarven zich te goed doen aan ontlasting. Ook dat biedt perspectief in ontwikkelingslanden zonder rioolstelsel. 'Een boertje met honderd kippen kan op zijn afval de larven kweken en daarmee zijn kippen voeren,' zegt Walter Jansen van dierkundig ingenieursbureau Jagran.

De vliegenkweek kan ook 'een voorbeeldproject' zijn dat Amsterdammers overtuigt van het nut gft-afval te scheiden.

'Als ik hardop droom over de verre toekomst, lijkt het me geweldig om Amsterdams afval om te zetten in vliegenlarven, daarmee Amsterdamse kip te voeden en die vervolgens weer in Amsterdam af te zetten,' zegt Jansen. 'Het is de circulaire economie in optima forma.'

Lees vandaag meer in Het Parool.