Binnenland Bewaar

Coalitie en oppositiefracties zijn het eens over begroting

D66-leider Alexander Pechtold komt aan bij ministerie van Financien na overleg met zijn fractie.
D66-leider Alexander Pechtold komt aan bij ministerie van Financien na overleg met zijn fractie. © ANP

De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vrijdag eens geworden met kabinet en coalitie over ingrijpende aanpassingen van de begrotingsplannen voor volgend jaar.

De extra bezuinigingen van 6 miljard die Brussel van Nederland eist blijven staan, maar worden anders ingevuld. Er komt meer geld voor onderwijs en voor regionale werkgelegenheid en de belastingen voor automobilisten stijgen.

Per saldo vallen de lasten voor burgers en bedrijven in 2014 zo'n 550 miljoen lager uit dan in de miljoenennota staat. Ook in de jaren daarna is dat grosso modo het geval, zeggen bronnen.

Fracties stemmen in
De betrokken fracties stemden vrijdagavond allemaal in met het pakket, nadat ze door hun fractieleiders waren bijgepraat. Waarschijnlijk gaat er vrijdag nog een brief naar de Tweede Kamer, waarin de maatregelen vermeld staan.

De afspraken met de oppositiefracties zijn nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Ze zijn dus aangewezen op steun van de oppositie. Met hulp van de drie partijen waarmee ze nu een deal hebben, wordt een krappe meerderheid behaald in de Eerste Kamer: 38 van de 75 zetels.

Aanmerkingen PvdA
De PvdA-fractie is akkoord met de afspraken die met D66, ChristenUnie en SGP zijn gemaakt. Fractieleider Diederik Samsom heeft dat vrijdagavond gezegd na een vergadering met zijn fractie. Volgens hem was de fractie erg tevreden. Er zijn wel wat aanmerkingen gemaakt, maar niet op de hoofdlijnen. 'Er is met instemming gereageerd op het tot nu toe bereikte resultaat.' Samsom ging nog niet zover om te zeggen dat er nu een akkoord ligt. 'Maar we zijn een heel eind gekomen.'

VVD: Goed akkoord
De VVD-fractie gaat akkoord met de afspraken die met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn gemaakt. Fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat gezegd na fractieberaad. 'Mijn fractie heeft mij mandaat gegeven om terug te gaan naar het ministerie van Financiën om de zaak af te ronden.'

'We gaan de uitkomsten van alle fracties naast elkaar leggen en dan heb ik goede hoop dat wij u later vanavond kunnen melden dat er een akkoord is', zei Zijlstra. Over de inhoud van het akkoord wilde hij nog niets zeggen en ook niet of de fractie daarin nog wijzigingen wil.

Wel gaf Zijlstra aan dat de VVD-fractie het inhoudelijk een 'goed akkoord' vindt. Daarnaast is het volgens hem belangrijk 'dat we in dit land een situatie creëren dat er besluiten kunnen worden genomen, dat mensen duidelijkheid krijgen wat eraan komt'. Zijlstra hoopt dat mensen die zekerheid krijgen met dit akkoord.

Sociaal akkoord
Ook over aanpassingen van het sociaal akkoord werd vrijdag met D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt. Zo gaat de aanpassing van het ontslagrecht niet in 2016 in, zoals met vakbonden en werkgevers was afgesproken, maar zes maanden eerder.

Een onderdeel van de WW-ingreep uit het sociaal akkoord wordt een jaar naar voren gehaald: al vanaf 2015 moet een werkloze na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.

Zeer terughoudend
Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW werden vrijdagavond door minister Lodewijk Asscher bijgepraat. Zij lieten zich na afloop zeer terughoudend uit.

Heerts blijft tegen de extra bezuiniging van 6 miljard, waartegen de FNV actie gaat voeren. Maandag komt het ledenparlement van de FNV bijeen, het hoogste orgaan van de vakcentrale.

De top van het kabinet heeft zo'n twee weken onderhandeld met D66, ChristenUnie en GroenLinks en de twee regeringspartijen. Onder meer CDA en GroenLinks haakten af. PVV en SP deden vanaf het begin niet mee.