Binnenland Bewaar

Van Amsterdamse poep en pies tot mest voor gazon

 Het lijkt zomaar een chemische opslagtank die vanmorgen werd geplaatst in het Westelijk Havengebied, maar het is een gigantische fosfaatfabriek op poten.
Het lijkt zomaar een chemische opslagtank die vanmorgen werd geplaatst in het Westelijk Havengebied, maar het is een gigantische fosfaatfabriek op poten. © Floris Lok

Het zijn Amsterdamse poep en plas, maar in het Westelijk Havengebied zullen die nu tot kunstmest worden verwerkt.

Dit is geen chocoladefabriek, wordt snel duidelijk. Zurig en gorig ruikt het op het terrein van de Amsterdamse riolering. Eigenlijk is er maar één passende omschrijving: er hangt een schijtlucht hier.

Het rioolwater van één miljoen mensen in en rond Amsterdam komt hier terecht, in een uithoek van het Westelijk Havengebied. En binnenkort zullen al die poep en plas worden verwerkt tot mest voor voetbalvelden, gazons en dakterrasplantjes.

Vanmorgen takelden twee gigantische hijskranen een bijna twintig meter hoge reactor op zijn plaats. Over anderhalve maand zullen de eerste tests zijn, iets wat in rioleringsjargon de natte opstart heet.

Restanten van uitwerpselen
De uiteindelijke bedoeling is dat Amsterdammers bij het tuincentrum de restanten van hun eigen uitwerpselen kunnen halen. Waternet heeft voor de gelegenheid al bakjes met het spul, struviet, beschikbaar gesteld. Een suikerachtige stof. Reukloos en droog. Een eetlepel van het spul schijnt ruim voldoende te zijn om een achtertuin tot volle bloei te laten komen.

Als je er verstand van hebt, is het allemaal niet zo ingewikkeld. Rioolwater bevat fosfaat, een schaarse grondstof die Nederland importeert uit onder andere Marokko en China. Van gezuiverd rioolwater blijft uiteindelijk fosfaathoudend slib over. Van dat slib wordt eerst groengas geproduceerd, dat mensen met een speciale motor kunnen tanken in het nabijgelegen groengasstation. Via een chemisch procedé wordt uit het overgebleven slib vervolgens struviet gewonnen.

Reactoren
De fabriek bestaat uit drie reactoren, die elders al zijn opgebouwd. Vanmorgen werd rond negen uur begonnen met het plaatsen van de grootste van de drie reactoren.

In totaal moet de fabriek ongeveer duizend ton fosfaat per jaar produceren, zegt Jacqueline de Danschutter, procestechnoloog bij Waternet. 'De jaaropbrengst is voldoende voor het bemesten van tienduizend voetbalvelden.'

Lees vandaag meer in Het Parool.