Binnenland Bewaar

Buurt ziek van hangjongeren Witte de Withplein

Het Witte de Withplein, waar jongeren volgens bewoners schreeuwen, ballen tegen glazen deuren en ruiten schoppen, geveltuinen vertrappen, met scooters scheuren en de hele avond onder balkons wiet roken.
Het Witte de Withplein, waar jongeren volgens bewoners schreeuwen, ballen tegen glazen deuren en ruiten schoppen, geveltuinen vertrappen, met scooters scheuren en de hele avond onder balkons wiet roken. © Klaas Fopma - www.klaasfopma.nl

Bewoners van het nieuwbouwcomplex op het Witte de Withplein in De Baarsjes worden geïntimideerd en bedreigd door jongeren uit de buurt. Deze jongeren hangen de hele middag en avond op het plein rond, vernielen spullen, blowen en scheuren met scooters.

Buurtbewoners, politici en buurtcoördinatoren van stadsdeel West, hulpverleners en de politie kwamen donderdag bijeen om over de overlast te spreken. Een speciale training, die mensen leert hoe ze deze jongeren moeten aanspreken, was één van de aangedragen oplossingen. 'Ga met ze in gesprek als ze op het plein zitten te blowen. Vraag wat voor werk ze doen of welke opleiding ze volgen.'

Het stadsdeel zal een Buurt Praktijk Team inschakelen om de problemen op en rond het plein aan te pakken. De hele maand september zal het stadsdeel proberen bewoners met de hangjongeren in contact te brengen.

De nieuwbouw op het plein, met 78 koopwoningen, 44 socialehuurappartementen en een parkeergarage, is één van de investeringen van woningcorporatie Ymere om de Chassébuurt te verbeteren. Bewoners van dit nieuwe complex zagen echter hoe het plein van meet af aan werd overgenomen door hangjeugd uit de buurt. 'Ik stapte op die jongens af en zei er wat van. Maar ik werd bedreigd. Ze filmden mij met hun mobiel en zeiden dat ze me op YouTube zouden zetten,' zegt een bewoonster.

Buurtcoördinatoren en hulpverleners zeggen intimidatie een te groot woord te vinden. Zij hebben hun hoop gevestigd op speelgoedkisten voor jongeren en portiekgesprekken met hun ouders. 'Spreek ze aan, blijf groeten en wees aardig,' luidt het devies aan de bewoners.

Burgemeester Eberhard van der Laan zal volgende week een bezoek aan de buurt brengen. Eerder kampte West met vergelijkbare problemen bij het Columbus- en Paramariboplein.

Lees vandaag in Het Parool: Zelfs uitgescholden door de straatcoach